Saturday, April 18, 2009

What I've Been Busy With Lately..

Apart from the normal "Home Ministry" duties (tending to the kids, making sure house is in order, cooking) that is.

Online Shopping
Forever! Hah! No, same as everyone else, I only shop when there is a need for it (not like Becky of Confessions of a Shopaholic). My compact powder is finishing up soon so I decided to try out some products from LovingMinerals. This was introduced by MamaFiza of LittleKittle .




I like em. They're light but provides enough coverage. Now that I know which shade is suitable, I'm getting more because the samplers are small so of course will run out soon. And the need to "swirl, tap and buff" the foundation or finishing powder reminds me that at times we must learn to slow down..take a breather while applying makeup. Janganlah gonyoh-gonyoh je muka dengan compact powder sebab nak cepat. I once attended a talk by an image consultant, and I remembered her saying that the simple act of applying lipstick automatically lowers your blood pressure.
I also got a handmade laptop sleeve from Handmade by Dzaliqa. Being a WAHM, I don't really lug my laptop around but SOMEtimes I do, especially when I hang out somewhere while waiting for Amsyar to finish his class every Saturday morning. So, just go to this blogshop, choose the material, and voila!

AZ Gift Baskets Work

Lately I turned nocturnal to finish up 700 of these boxes (with a little help from an ad hoc staff, of course). Wedding favours ordered by a client whose wedding will be in Temerloh next month. Today was the final shipment, via PosLaju. *Thanks for the order, Syakira!*


Next to tackle - the remaining for the two sets of wedding hantaran with the themes Fruit Orchard and English Garden. Stay tuned for the photos..which will only be published and blogged about AFTER my clients wedding :). Tak boleh lah bocor-bocor rahsia ke sneak peak pulak.

Homeschooling!

But not the serious, heavy-duty, all-out type (the type that you don't send your kids to a public or private school at all)! After attending the Homeschool "Chatter" Moment organized by MamaFiza, I realized that I (all parents, actually) am indirectly homeschooling my kids. Teaching them manners, asking them to help me in the kitchen, telling them the reasons behind actions..all these are homeschooling. Once you treat answering those showers of questions from your little ones as educating them rather than trying to shut them up (I used to do this before), answering them will no longer be "burdening" (yes I felt like this sometimes).

And I'm more "at peace" when guiding them with their school homework or revisions. This morning, Amsyar was doing some Bahasa Malaysia work and suddenly he said *while chuckling*, "Hee hee..Mama, Abang ni memang dyslexic..tengok ni jawapan untuk nombor 4 Abang terletak kat nombor 5. Memang dyslexic betul lah Abang ni hee hee.." (he knows that dyslexics get mixed up with numbers!). Tergelak jugak I dengar dia cakap ni!

Which reminds me, a few days ago Amsyar asked me if I could pick him up from school. He normally goes to school (and back) with Kak Nab's van.

Amsyar : "Mama boleh tak jemput Abang balik dari sekolah hari Jumaat nanti?"

The Mama: "Kenapa, bang? Balik lah dengan Makcik Nab.."

Amsyar: "Saja je Abang nak Mama jemput."

The Mama: " Ok lah, but please remind me on Friday ok..maybe you can put a post-it-note on my laptop."

So today, just before he left for school in the afternoon, he left this on my laptop:

As dyslexic as he is, he has good memory (of course, on the things that interests him lah, just like me haa haa..). About 10 minutes later:

Amsyar: "Mamaaaa..nanti Abang tunggu kat bus stop tau, bukan kat gate!"

The Mama: "Errr...bus stop, bang? Kenapa...?" (eeekk obviously I forgot about his request!)

Amsyar: "Ye laaa nanti Mama nak jemput Abang petang nanti kan..?"

Oh oh. I better set a reminder on my handphone NOW.


Photobucket

21 comments:

Farah said...

so sweet amsyar tinggalkan reminder hehe ...nak manja2 ngan mama die la tu...anyway beg laptop tu sgt cun membuatkan saya juga mahu satu :D

sherry said...

Salam Milie..

Dapat gak published yer...

Ehem..KS love ur cerita pasal make-up tu..apasal sikit sangat ceritanya..Btw, thanks for sharing ..aha...lepas ni boleh le KS pi shopping kat situ pulak kan..kalau tidak sia-sia lah u tolong promote kan..KS langgar pantang takper kan since dah lulus PTK.. Satu lagi after this, cuba u try tema pink color..highlight guna putih or grey.kat sudut mata letak purple or blue..blusher and lipstik u guna light pink..pakai lip gloss sure menawan giler..seksi lagi..hehe..ajaran sesat..cubalah..

Hanim said...

Looking at my pic (someone snapped and uploaded to FB), I think I finally need to seriously think about makeup. I do have my basic stuff (lipstick, gloss, blusher, foundation, eyeshadow) but gawd malasnya nak pakai.

Apa kata u inspire me :p

Once I return to hospital, think I'm gonna look worse. Hai, anak baru 2.

SOHO Mama said...

Hi Farah,

Haa haa ye la tu si Amsyar nak bermanja-manja..dia biasanya mcm tu. Saja la tu, boleh cakap kat kawan.."eh tengok tu MAK SAYA DAH DATANG LAHHH!). Teringat I zaman sekolah rendah dulu hee hee..

Beg tu cute kan? U pilih je corak dari blogshop dia, pastu order. The blogshop address is at my sidebar :)

SOHO Mama said...

Kak Sherry..sorry le cerita makeup pendek je..sebab byk cerita lain lagi nak kena cram kat satu entry. Itu pun dah panjang haa haa..! Thanks so much for the colour tips. I ni,tak berapa adventurous lah bab2 kaler2 ni. Balik2 brown, neutral, gold..hmmm tapi K.Sherry dah kasi detailed tips ni, must try :D

Hanim,
My sister, who's dentist, masa dia baru anak sorang and was working in Jelebu..dia pun malas makeup. So masa birthday dia we sisters bought her makeup & skincare products hee hee..! Adik I yg no. 3 tu doktor jugak, tapi dia sgt rajin makeup. Sebab single lagi kot..?
Me, dulu jarang guna mascara..beli je tapi malas nak guna selalu (ye lah work-from-home kan). Wasted je. And I just started using blusher for the past, oh, 2 years..? Sebelum tu mcm tak berapa berani coz I used to have bad bad complexion when I was in school up to early college years. Eyeshadow pun kdg2 je, neutral colours only.
Tu dulu lah.
SEKARANG, nak balik ke rumah I dari rumah mak pun I touch-up bedak & lipstick. My adik pun pelik tengok bcoz it's a VERY very short trip. And I put on makeup, eyeshadow, mascara and all for most of my trips out..eventhough it's grocery shopping at Tesco. Well, might never know if I need to swing by someplace else..OR if suddenly Take Home Chef comes to Malaysia HAA HAA...!
Dulu2 I punya basic stuff pun tak se-complete u punya hee hee..kalau u keluar jalan2 hari ni, guna lah makeup u tu. I'm sure Arianna will be amazed at her pretty mama ..and your hubby mesti akan terlebih tengok kat u nanti :)Nothing beats their attention and complments. When r u going back to hospital? Sekarang u kat KK ke..mana?

Hanim said...

Arianna knows makeup! Well,lipstick at least :) MIL rajin la makeup sket2.

Kesian pulak anak i, nak pakai lipstick pegi carik tokmama dia. Sure mommy so selebet to her eyes heh.

I kat KK, hoping for masters this yr.

Hanz said...

I try sampel loving minerals dapat haritu, serious, my face x oily the whole day. That's make me decide nxt month must get more.

Homeschooling:- Parenting tu kan homeschooling...i just met Hanafi's class teacher this afternoon, when I told them we will trial 1 month HS, an overheard teacher boleh tanya, "Homeschool? Kat mana?" LOL. Sakan lawaklah!

SOHO Mama said...

Pandainya Arianna..! Ermmm come to think of it, all my boyz know makeup too. Ni sebab I dok mekap diaorg masa kecik2 suka nak menempel kat i. When Izzo was small he ASKED for makeup! Ada la satu dua gambar. Tapi dia tu brutal. Actually, they dont know what makeup was before. Now they know lah.

Adik I baru je transfer ke Sg Besar..tapi dia simpan bilik dia kat Hosp Selayang lagi..? Mmmm..

Hanz,
I just bought some last night, insyaAllah esok sampai :)
Ala, foundation, finishing powder and another brush je.
Yg HS tu, ingat tak masa Chatter Moment, rupa2nya ada jugak org "oh, anak I tak kindergarten tapi I hantar kat homeschool". Kuangkuangkuang :P Tapi yg u cerita ni, CIKGU yg kata ye..*?*
Good for you for taking the first step :)

mamaDhea said...

mcm mana nak dpt sample make-up tu? teruja plak nak try bila baca Hanz kata muka dia dah tak oily dah.. huhu

SOHO Mama said...

Hi MamaDhea..Hanz & I dpt sample makeup FOC sebab we all pegi Homeschool seminar baru2 ni..that was inside the goody bag. Tapi, u boleh beli sampler pack dia, affordable around RM35 kot..? U boleh pilih satu warna blusher, satu finishing powder & 3 flawless foundation. Sampler dia of course kecik2 tapi untuk kita tengok yg mana warna yg bersesuaian :)

I beli tu lah, pastu dah tau warna yg mana..beli yg besar nye pulak.

Link dia kat sidebar I, under All-Things-Pretty (www.lovingminerals.com)

farrahar said...

Tengoklaah... one day nanti my turn pulak to show off my new LovingMinerals makeups... LOL :P

Amsyar so sweet. Cant wait for my turn :)

SOHO Mama said...

Farrah..I got some more in the mail this morning! Shioknya. Nasib baik lah. Sebab compact powder yg slalu I guna (ala, cheap one onlee..Miway by Cosway) dah nak habis :P

apis (bukan nama sebenar) said...

anak akak yg sulung tu dyslexic ke?
emmm
memang akak kena banyak supporting him kalau dia dyslexic level dia teruk

tapi
comel lak bila dia tampal reminder note kt laptop akak tu
hehehe

anak-anak ni perlukan perhatian
sebab tu kadang-kadang dia nak suruh ambil balik sekolah la, itu la, ini la
tapi jangan spoil kan pula dorg
nanti pijak kepala plak
especially anak2 lelaki

hehehe

pasl mekap2 ni
saya xtau apa2
just ad pglmn pakai mekap utk lakonan je
tp memg side effect kt kulit saya
almaklumlah sy ni kulit muka jnis sensitif dn oily
lg2 pakai produk murahan cm maybelline
tp slalunya kalau foundation,
sy tapau kwn perempuan punya loreal water based foundation
so kurang skit irritation kt kulit

hehehe

^_^

SOHO Mama said...

Alahai Apis ni memang kelakar lah.

Amsyar tu ada MILD dyslexia, so alhamdulillah, bukanlah peringkat teruk. At least I tahu awal2..kalau I biarkan aje (memang ingat dia tulis slow ke / ingatkan semua bebudak suka berangan ke..) & tak bawak pegi assessment, ada chan dia naik level yg intermediate. Beberapa bulan lepas I ada jumpa seorang mak ni..anak lelaki dia 11 tahun kot, 2 tahun sebelum tu ramai dah sebut cuba bwk anak dia pegi assesment. Mgkn sebab kesibukan dsb, pejam celik pejam celik dah 2 tahun dia tak buat apa2..anak dia makin teruk lah kot level dia sebab budak tu sgt stress org kata dia b*d*h, l*mb*p dsb sampai dia nak terjun dari tingkat atas rumah dia. Sekurang2nya I dah tahu lah nak control marah I kalau ngadapkan Amsyar homework atau revision..

Tapi Amsyar sebenarnya is a sweet boy. Dia takde temper (setakat ni lah). Armand yg u kata cute tu...haa dia tu the brutal-est of all so far..! Amsyar pun seorang yg pandai melukis dan very "attention to detail".

Mekap? Bukannya I selalu guna mekap mahal2 pun. Beli pun masa dapat income buat hamper je hee hee..! Eh Maybelline tu takle murah naw..ok ler tu..(chewah kemain je i cerita ni macam YOU pulak yg nak beli mekap he heee..!)

apis (bukan nama sebenar) said...

akak lg kelakar la

hahaha

ooo
camtu ek dyslexic
sebab ad adik sedara sy pn dislexic
tp memg da xbole buat apa2
dah teruk sgt da

apa2 pn utk amsyar
all the best from big bro here
dgr nasihat mama tu ye
(hehehe..dah macam abg long plak)
a ah..armand tu cute giler
geram plak sy tgk
(maaf la..sy ni memg suka budak2..hehehe)
kalau balik kampung, memg xlepas tgn la sy, mengerumum adik2 sedara
smpaikn kalau ad kenduri susah nk tlg merewang, last2 jd babbies sitter..hahaha

sy pakai mekap pn tahun lepas last
masa tu involved dengan lakonan pentas
dah quit sbb byk sgt maksiat kalau trlibat dgn dunia hiburan
sebelum trsasar lebih jauh,
lebih baik berhenti (wlpn malaysia akn kehilangan seorg bakal pelakon lelaki terbaik..hehehe)

Drama Mama said...

salam..new to this blog, but it's just so interesting!kalau bole nak khatam hari ni jugak :-D

saya pernah jugak order sample loving minerals, sangat best! it's so natural and makes u look good all day long. and makeup sangat light.

ermmm...dyslexic tu yang dia tengok huruf terbalik eh? like napoleon bonaparte tu?slalu confuse autism and dyslexia.

SOHO Mama said...

Salam Drama Mama,

Thanks! Takpe, baca slow2 :)
Loving minerals best kan? I punya loose powder pun nk dekat habis..harus beli lagi ni. Yes, dyslexic tu yg tgk/tulis alphabet/numbers terbalik2 tu. That's one of the traits. Ada byk lagi..yg mmg kebanyakannya Amsyar ada..! But I'm not worried eventhough it's a lifelong condition..we do our best to understand & take measures to help him improve in what he's doing. I think Jamie Oliver pun dyslexic tau..I heard him say in Ministry of Food..hmmm must double check..

Lovely Mommy... said...

ur kids r sooo adorable... how early u detect amsyar mcm tu? sbb i worry la diya belom bercakap lagi and shes is 2++ anak org lain i tgk dah start menyanyi eheheh...

im interested on da makeup tu and definitely da laptop bag but i dah try click da link tak boleh masuk. takpe i carik balik kat google kalau still cant ill let u know. really nice bag and yes i mmg suka berkepit ngan laptop even dlm rumah but somehow selalu masuk habuk la so myb da kaver can do good for me.., myb some day diya pun akan letak sticky note atas my laptop ehehhe...

SOHO Mama said...

Hi Sue :)
I syak satu hari tu masa cuti sekolah b4 Amsyar masuk darjah 2. Tgk this one show, a lady nearby here texted saying she's on that show with hers on, sama baya dgn Amsyar. Dyslexic rupanya anak dia. Bila tgk2, hmmm Amsyar has the same traits! Pegi buat evaluation, mild dyslexia lah.
Actually, berbanding dgn adik beradik dia yg lain, dia yg paling cepat pandai A,B,C & 1,2,3..masa dia 4thn dia hafal seluruh script The Lion King..tapi kat rumah & kindie, dia jadi mcm tape recorder..apa org tanya, dia ulang balik!
When he was 6yo, the kindie principal suspected he has dyslexia but didnt know how to tell me. Now his writing (speed) is much better, reading also..but he still has a sort of attention-deficit & very easily distracted.

Sherry's said...

Hi Soho Mama,

I baru2 jugak come across your blog and trus suka okay... heheh..

Your kids are adorable. I pun suspect my daughter may have minor dyslexia. How can i take her for an assessment?

Btw, I luvvvvv your blog. Very interesting and U speak very good English.. I sangatlah suka! hehhehe...

SOHO Mama said...

Hi Sherry's!
Thanks for visiting my blog yang sangat lah berhabuk ni. Sekarang ni konon nak mula balik (kes boring dgn FB hehheh) but errr let's hope it's not another case of hot hot chicken sh*t from me again :P

If you'd like to bring your little dot for assessment, you can also read the info at www.dyslexiamalaysia.org.my first. Hope that helps, dear :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin